Söndagsstek / Porterstek

14.04.2023

Söndagsstek, grymt skönt att bara slänga ihop så tar den hand om sig själv.
Personligen tycker jag även att det är en perfekt middag för regniga dagar!

3-4 Portioner
Ingredienser stek:

  • ½kg Fransyska alt. högrev
  • Salt + Peppar
  • 1 Gul lök
  • 2-3 Morötter (beroende på storlek)
  • 2 Vitlöksklyftor
  • Timjan + pepparkorn
  • 33cl Öl (kan ersättas med 3dl vin, glögg m.m. det är fantasin som stoppar dig!)
    ½dl Vatten
  • ½dl Svartvinbär dryck - koncentrerad
  • 1msk Kalvfond

Ingredienser sås:

  • Skyn som är över efter steken
  • 2dl Matlagningsgrädde
  • Soja
  • Maizena
  • Salt + Peppar

Instruktioner:

  1. Massera fransyskan med salt och peppar. Addera olja i en gjutjärnsgryta och stek alla kanterna. Addera stora skivade lökbitar, morotsbitar samt krossade vitlökar när du steker sista kanten. 
  2. Addera resterande ingredienser i grytan tillsammans med köttet och grönsakerna. Koka upp och låt koka på svag värme i ca 1½h.
    - Ta ut köttet ur grytan, linda in i folie och låt det vila medan du gör såsen.
  3. Sila skyn som är över ifrån steken till en kastrull och addera grädden och soja. Låt den koka ca 5min. 
    - Blir det mycket sky över så behöver du inte använda allt!
  4. Red av såsen med maizena och smaka av med salt och peppar.
  5. Skär upp köttet i skivor och servera det med potatismos/rotmos, såsen samt en god pressgurka och lingon alt. gelé


TIPS! Morötterna och löken är även väldigt goda att äta till, så ta ut dem och servera dem till steken.

Skapa din hemsida gratis! Denna hemsidan är skapad via Webnode. Skapa din egna gratis hemsida idag! Kom igång